"Vi gör inte detta för att gå med vinst"

Nordiska folkhögskolan hyr ut ett hus till sex ensamkommande flyktingbarn.  Det kommer hela tiden fler barn, och det sätter press på kommunen.

Men rektorn för skolan tycker det är positivt att kunna hjälpa till.

- Kungälvs komun måste ta emot ensamkommande flyktingbarn, det måste alla kommuner göra. Och de får ju ersättning från staten för att göra det, men de har inga bostäder, säger Hans-Åke Höber, rektorn på Nordiska folkhögskolan.

Barnen som har kommit hit är under 18 år, men de flesta är i övre tonåren. I huset finns det sju bäddar, varav sex är för barnen och en för en vuxen som ska ha uppsikt över barnen. Kommunen och Nordiska folkhögskolan har ett avtal om att hyra ut huset från den 1 augusti till årsskiftet. Finns behovet av bäddarna kvar kommer man diskutera om det är aktuellt att förlänga avtalet.

- Men avtalet är inte till för att vår verksamhet ska gå med vinst. Vi räknar på hur mycket man skulle tjäna om man hade övernattningsgäster på vårt Bed & Breakfast i huset jämfört med vad det kostar om kommunen hyr huset för barnen.

- Vi räknar med att det går jämnt upp, säger Hans-Åke Höber.

Han tycker att uthyrningen är en viktig samhällsinsats, eftersom skolan har möjlighet att hjälpa till när kommunen har sådan press på sig. Kommunen har också alltid vara snälla och hjälpt skolan mycket, så Hans-Åke Höber menar att man gärna vill gengälda tjänsten om skolan kan.

Om ni skulle gå med med vinst i och med uthyrningen av rum till ensamkommande flyktingbarn , vad går den till?

- I så fall går den in för att täcka kostnader för skolan och för att renovera internatet, som ständigt måste hållas efter, säger Hans-Åke Höber.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har gått ut och frågat alla folkhögskolor med internat om man kan avvara platser för ensamkommande flyktingbarn för att det finns ett stort behov av platser. Om Kungälvs kommun skulle behöva mer bäddar på Nordiska så måste skolan och styrelsen kolla om man kan göra det.

- Dock måste vi se till att det framför allt finns plats på internatet för eleverna på skolan, säger Hans-Åke Höber.

Av Lars Carlsson. Uppdaterad