Väljarna: Rädda byskolorna

Väljarna har sagt sitt. Folkomröstningen blev en stor framgång för byskoleföreningen. 69 procent röstade nej till en nedläggning, 24 procent röstade ja. Valdeltagandet hamnade på 54 procent.

Anne Braathen jublar efter jordskredssegern. Foto: Kajsa Rolfsman

Efter det att vallokalerna stängde 19.00 på söndagskvällen ramlader resultaten från vallokalerna in efter hand. Vid 20.00 kom första resultaten från Södra Borgeby. Där röstade 13,4 procent ja för nedläggning, 82,7 procent nej och 3,9 procent röstade på alternativet avstod. Valdeltagandet i Södra Borgeby var 70 procent.

Lars Jonsson (S) 2:a vice ordförande i bildningsnämnden kommenterade lättad efter segern: 
– Det här har jag trott hela tiden. Det är vi som är landsbygdspartiet! Efter att ha suttit i vallokalen hela dagen kommer jag nu att gå hem och fira.

På nej-sidans valvaka var det stort jubel ifrån nej-sidan när resultaten från vallokalerna meddelades. Förutom medlemmar från byskoleföreningen deltog också politiker från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samt många journalister och såklart Fontin-Posten deltog. Anne Braathen, en av talespersonerna i Byskoleföreningen, jublade och sjöng under kvällen.

Kommunledningens brev till befolkningen om att man borde lägga ned skolorna för att spara pengar (få elever och tomma lokaler) hjälpte föga.

Nu återstår det att se vad kommunpolitikerna gör efter den rådgivande folkomröstningen. Ola Persson (C) och Lena Gynnemo (C) har tidigare förklarat att valdeltagandet skulle vara minst 50 procent för att man skulle ta hänsyn till folkomröstningen.
– Frågan skall tas upp på ett möte imorgon klockan 19 i kommunhuset, hälsade Lars Jonsson (S).

Kommunalrådets ordförande Ola Persson (C) sa i en kommentar sent på söndagskvällen att han tycker det är bra att många röstade, för det är ”vår medborgerliga plikt”.
– Nu väntar jag på förslaget som bildningsnämnden skall bereda med hänsyn till folkomröstingen, sa Ola Persson.

Han vill inte spekulera i hur nej-sidans seger påverkar Centerpartiet om två år.
– Jag vill inte tro något om valet 2014 just nu, avslutar Ola Persson.

Ämnesområde: Sunne val

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad