Satirkonsten behövs i samhället

- Att väcka folks tankar och känslor kring en bild är fantastiskt, säger Artur Szandrowski. När SD hade gjort en reklamkampanj i SL:s tunnelbana blev han så upprörd så att han i affekt målade en teckning som spreds och blev jättestor över hela internet. Detta var något som Artur Szandrowski själv inte hade i tanken, att teckningen skulle bli så stor.  

I augusti gör SD en reklamkampanj i SL:s tunnelbana i Stockholm. - Reklamen har ett främlingsfientligt budskap, säger Artur Szandrowski. Artur Szandrowski blir upprörd av reklamen och skapar i affekt en teckning där han kritiserar SDs kampanj, bilden läggs sedan ut på Instragram. Snabbt blir teckningen stor och sprids med internetvinden. Journalister ringer och han hyllas av massor med människor på internet. Artur Szandrowski är för första gången hyllad av tusentals personer. Han blir inspirerad och peppad så han startar Facebookgruppen Artur krafsar där han idag lägger ut sin konst offentligt. De flesta som gillar det han gör har samma åsikter som han.

- Jag kan inte låta bli att skapa, det har alltid funnits i mig, säger Artur Szandrowski. I hela Artur Szandrowskis liv så har han haft ett stort intresse för estetisk verksamhet. Med tuschpenna och papper får han ut sina känslor, värderingar och tankar i bildformat. Han använder konsten inte endast som terapi för sina egna känslor och tankar utan för att också roa människor, väcka känslor och tankar hos människor.

Hela skapandet görs med glimten i ögat, han berättar att han är lagd åt det hållet och vill inte att det ska bli för jätteallvarligt lägger, säger han. Främsta syftet med hans serier att få folk att agera, tänka efter och möjligtvis bli ett underlag för diskussion. Han arbetar helst med tydliga linjer när han arbetar, helst en politisk riktning. Skapandet är en bearbetning, uttrycker han.

Allt började egentligen med att Artur Szandrowski allt blev mer och mer intresserad av satirisk och politisk konst. Från början var det bara en hobbyverksamhet. Följarna på Instagram är viktiga, där lägger han ut sina bilder och får positiva kommentarer det är den största drivkraften.

Artur Szandrowski tror inte att det går att förändra en rasist eller fascist genom sin konst, det behövs mer politiska förändringar och radikala förändringar i samhället för det menar han.

 

 

 

Ottilia Thorsson 

Ämnesområde: Satirkonst

Av Ottilia Thorsson. Uppdaterad