Redigeringen av Kalle upprör

Eleverna har sagt sitt, i vår enkät som 63 elever på Nordiska folkhögskolan har svarat på råder det stor upprördhet.
– De har förstört jultomtens verkstad, skriver en elev i enkäten. Men bara hälften kommer att sakna dockorna.

Illustration: Ejvind Johansson

Disney kommer för första gången i år att sända ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i HD-format. Vid omformateringen valde Disney att klippa bort en svart och en vit docka, samt en docka med karikerade judiska drag i den populära filmen ”I Jultomtens verkstad”. Anledningen är att det ger en stereotyp bild av svarta och judar.

I enkäten tycker 41 av 63 att det var fel av Disney att redigera filmen. Bland argumenten finns följande: ”Kom igen man gör ”tomtens verkstad” politisk genom att ta bort figurerna. Kom igen det är ett barnprogram.”, ”Det börjar bli löjligt, nu har det gått över gränsen.” samt ”Det är ett harmlöst tidsdokument som inte skadar någon. Lite samma nivå som om jag som etnisk svensk ung man skulle känna mig kränkt av Kalles kaviar.”

 16 elever tycker dock att det var rätt av Disney att klippa bort filmsekvenserna. I enkäten svarar de: ”Bilderna är stereotypiska nidbilder. Bra att Disney tar bort. Kultur är föränderligt”, ”Det är bra att de tar avstånd från sådana stereotypa fördomar” och ”Om folk blir kränkta bör man lyssna på det. Förstår även Disney som ej vill framställas som bakåtsträvande rasister som håller sig till stereotyper”.

Trots att majoriteten är emot Disneys beslut är det bara 28 stycken som kommer att sakna de borttagna figurerna. 23 kommer inte att sakna figurerna och de övriga vet inte eller har inte svarat på frågan.

51 av 63 elever i enkäten sätter sig kl. 15.00 framför TV:n på julafton och ser på Kalle Anka. De flesta fyllde också i att de ”slötittar” och har på TV:n i bakgrunden.

Populäraste filmerna i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”:

I jultomtens verkstad

18

Musse Pigg på camping

15

Kalle Anka i djungeln

10

Tjuren Ferdinand

6

Snövit och de sju dvärgarna

3

Robin Hood

3

Lady och Lufsen

2

Djungelboken

2

Plutos julgran

2

Askungen

1

Man har ändrat Kalle Ankas jul förut

Det är inte första gången som folk rasar mot SVT och Disney. 1982 byttes ”Tjuren Ferdinand” ut mot H.C. Andersens ”Den fula ankungen”. Protesterna blev så massiva att SVT tvingades sända Ferdinand direkt efter den ordinarie sändningen.

Kalle Ankas jul har förändrats genom åren. Från originalprogrammet 1960 återstår idag bara fyra filmer: ”I jultomtens verkstad”, ”Askungen”, ”Lady och Lufsen” samt ”Snövit och de sju dvärgarna”.

När Arne Weise slutade som SVT:s julvärd 2002 ville SVT på grund av kostnadsskäl inte längre sända programmet. När detta uppmärksammades blev det näst intill folkstorm vilket fick SVT att ändra sig och tvingades förhandla sig fram ett nytt kontrakt med The Walt Disney Company. Priset har alltid varit hemligt. Fortfarande ses det varje år av mer än tre miljoner människor i Sverige.

 

Karl-Bertil – en annan populär jultradition.

Drygt en tredjedel av eleverna som svarade i enkäten att de ser på ”Karl-Bertil Jonsson julafton”. Tage Danielssons unge postsorterare är fortsatt populär. ”Kan du vissla Johanna?” och ”Svensson Svenssons jul” är också tillsammans med julkalendern populära TV-program i juletider. Värre är det dock för klassikerna ”Bingolottos uppesittarkväll”, ”Jul med Ernst” och ”Midnattsmässan från Rom”, som ligger i botten över vilka program som ses av flest i juletid. Allra sämst går det dock för julottan som ingen elev fyllde i att han/hon ser på.

Antal tittare, program under juletid:

Karl-Bertil Jonssons jul

23

Kan du vissla Johanna?

17

Svensson Svenssons jul

16

Julkalendern

15

Bingolottos uppesittarkväll

7

Julkonserter

6

Jul med Ernst

5

Midnattsmässa

2

Astrids jul

2

Julotta

0

 

Ämnesområde: Kalle Ankas jul Jul

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad