Rånet i Hammarkulletorget till rättegång

Centrumbutiken i Hammarkullen utsattes för ett väpnat rån på julafton. Nu har rånaren ställts inför rätta. Den åtalade mannen är tidigare dömd för liknande brott. Butikens ägare medverkade under rättegången samt den åtalades familj.

På julafton 2015 begicks ett väpnat rån mot Centrumbutiken på Hammarkulletorget. Gärningsmannen var ensam men beväpnad med två pistolliknande föremål och skall ha siktat på personalen samtidigt som han ropade: ”ge mig pengarna, det är en riktigt pistol”. Gärningsmannen är känd av polisen sen tidigare och har ett mångårigt missbruk bakom sig.

Butikspersonalen lyckades övermanna rånaren och lyckades ta ifrån honom båda vapnen. Ett höll han i handen medan det andra vapnet låg i jackfickan. När polisen kom till platsen låg mannen bunden med ett rep.

Åklagaren Tomas Engman valde att under rättegången i Göteborgs tingsrätt spela upp övervakningsfilm från händelsen i butiken. Filmen visar när den åtalade dyker upp i affären och riktar sitt pistolliknande vapen mot butikens personal.

- Men vad är det här, tiden stämmer ju inte, man kan ju undra om de har fifflat med den? frågade den åtalade högt i rättssalen.

Tomas Engman förklarade att tiden på filmen inte stämmer överrens, utan att den går två timmar före.

När det var dags för butikens personal att bli förhörda så är det med ivriga, nästan lite ilskna röster som de berättar vad de har upplevt och hur det har känts efteråt. Butikens ägare berättar att rånet har rivit upp gamla sår, för åtta år sen rånades butiken på ett liknande sätt.

Den åtalade mannen säger till sitt försvar att han på julaftonen mådde väldigt dåligt och att rånet även var ett slags rop på hjälp. Under flera tillfällen har den åtalade försökt att få hjälp med sitt missbruksproblem. Med i rättsalen satt den åtalade mannens fru och nyfödda barn.

Domen kommer att meddelas i slutet av veckan. Åklagaren Tomas Engman yrkar på minst sex månaders fängelse för mannen.

Charlotta Ericsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnesområde: Rättegång

Av Lars Carlsson. Uppdaterad