Nya journalistklassen - ett lag att räkna med

Ryktet om journalistikens död är överdrivet. 
Åtminstone i augusti 2017. Åtminstone på Nordiska. 
Här är eleverna som skapar rubriker på Fontinberget i höst. 

 

 

 

Det nya läsåret på Nordiska har inletts. 170 elever, varav cirka en tredjedel bor på skolans internat, har mötts för en första vecka på terminen.

18 av eleverna har träffat det goda valet att läsa journalistik. Och detta i en ny form som inte testats tidigare på skolan. Istället för en helårskurs har läsåret delats upp i två terminskurser.

På hösten läser eleverna en grundkurs, Journalistiskt hantverk, där de får bekanta sig med nyheter, foto, radio, intervjuteknik, podd, redigering med mera. I september är en resa till Danmark inplanerad och i november en vecka i praktik. Mycket att vänta med andra ord. 

På våren erbjuds eleverna en fortsättningskurs, Journalistiskt reportage. Där får eleverna tid att fördjupa sig. Efter ett inledande gemensamt kursmoment i reportage för radio och tidning väntar ett vägskäl med tre spännande alternativ: praktik, reportageresa eller grävande journalistik. 

Under både höst och vår jobbar journalisteleverna i perioder tillsammans med elever som läser Text & Bild, DokFilm och Dokumentärfoto – allt för att tillvara och bjuda på den kreativa trafik som pågår på Fontinberget i Kungälv. 

 

 

Av Lars Carlsson. Uppdaterad