Musik och teknik gäller för Alfred

Alfred Björk är 16 år och en teknik- och musikintresserad kille. Han berättar hur hans vardag ser ut i Kungälv och vad han tycker om sin födelsestad.

Alfred Björk sitter och spelar bas.

När Alfred Björk slutar skolan åker han inte hem, utan han går till Kungälvs pingstkyrka, men inte för att be, utan för att redigera film.
– Det här är nog mitt favoritställe i Kungälv. Här kan jag sätta mig efter skolan när jag väntar på bussen och fixa grejer, det finns alltid något att göra här när man kommer hit, säger Alfred.

Han pluggar på teknikprogrammet i Mimers Hus. Just nu läser han mest matte och fysik, men han ser fram emot att läsa datateknik och programmering.
– Det mesta är kul när man fattar det och man ser att man utvecklas, men jag ser fram emot att läsa ämnen inom datateknik och programmering. Det var därför jag valde teknik och för att det är en bred linje, säger Alfred.

Innan han började gymnasiet gick han på Ytterbyskolans musikklass.  Nu spelar han bas, men när han var yngre spelade han piano.
– Jag har haft mycket nytta av att jag spelat piano, både när jag spelar bas och när jag komponerar musik. Piano är ett grundläggande instrument för musikläran, säger Alfred.

På eftermiddagarna brukar Alfred komponera och producera elektronisk musik, med hjälp av programmet ”Logic pro” på sin Mac-dator. Det är främst Housemusik han komponerar och nu har han startat ett nytt projekt med en kille från kyrkan.
– Jag kan sitta en hel kväll framför datorn och producera musik om jag inte behöver plugga.

Alfred trivs bra i Kungälv, men han saknar en riktigt stor och välsorterad teknikaffär.
– Man köpa lite kablar och annat på Maxis teknikavdelning, men inte mer än så. Det var bra när Expert fanns här, men de gick ju i konkurs förra året.

Alfred har inga fasta hålltider på vardagarna förutom fredagskvällarna i kyrkan där han sitter med i ungdomsrådet och planerar kyrkans ungdomsmöte ”BaraVara”. Eftersom Alfred inte har några övriga fasta hålltider i veckan känner han sig inte särskilt stressad.
– Efter det att Västtrafik gjorde trafikförändringar i december går min sista buss hem till Rommelanda 19.15. Det gör att jag måste planera i förväg om jag skall träffa någon kompis i Kungälv under eftermiddagen. Men oftast brukar jag åka hem direkt efter skolan och leka lite med iPaden. Eftersom jag inte har några större aktiviteter planerade på vardagarna känner jag mig inte särskilt stressad utan jag brukar hinna med det jag skall göra.

En typisk tisdag för Alfred:

06.30 – 07.30 Vaknar runt halv sju och går även upp då. Duschar, äter frukost, gör sig i ordning. Till frukost brukar han äta Kelloggs special och yoghurt. Om han har tid gör han gärna i ordning några rostade mackor.

07.30 På tisdagar brukar Alfred få skjuts av sin mamma till skolan, då det passar bra för de. Först lämnar vi min lillebror på förskolan i Diseröd. Sen åker vi till Mimers Hus.

07.55 Släpps av vid Mimers Hus

08.15. Börjar skolan

08.15 – 11.00 Lektioner

11.00 – 12.00 Lunch

12.00 – 15.40 Lektioner

16.15 Tar bussen hem. Bussresan tar en kvart. Cirka 7 sju minuter att gå hem ifrån busshållsplatsen.

16.40 – 17.00 Kommer hem och grejar lite med iPaden.

17.00 – 18.00 Sätter sig vid datorn och producerar samt komponerar musik. Använder programmet ”Logic Pro”.- Om jag inte har något plugg kan jag sitta med det hela kvällen.

18.00 Äter middag.

18.30 – 22.00: Pluggar, producerar musik, ser på TV-serier och kopplar av.

22.00: Går och lägger sig.

Ämnesområde: Växa upp i Kungälv

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad