Man erkänner grov rattfylla

Fyra månaders fängelse för en 50-årig man som kört kraftigt berusad och kört ned med bilen i ett dike vid Kärramotet, det föreslår åklagare Moa Linder vid tingsrätten.

– Jag ångrar mig djupt, sa mannen i rätten.

Mannen hade under veckan blivit varslad från sitt jobb och mådde väldigt dåligt. Han åkte till en fest hos en vän i Stenungsund den 22 september i fjol, där han blev kraftigt berusad. Men han valde ändå att köra hem till Hisingen efter festen. Med 2,67 promille alkohol i blodet körde han på E6. En polisassistent som patrullerade i Kungälv fick larm om att en man körde konstigt.– Jag har aldrig sett någon som kört så här illa, och jag har sett många rattfyllon. Rattfulla brukar inte vingla mellan körfälten, men det gjorde han, sa polisassistenten.Vid Kärramotet fick mannen sladd i en skarp kurva och körde över refugen till andra körsidan, krockade med en annan bil innan han hamnade i diket. Olyckan medförde endast lindriga personskador.

Det var en ångerfull man som igår gick in i rättssalen. Under förhöret erkände mannen att han var rattfull, han medgav också att han visade prov på vårdslöshet i trafik, men håller inte med om att det var grovt.– Jag vet hur farligt det är, jag har aldrig kört rattfull förut och kommer aldrig att göra det igen. Jag hatar de som kör alkoholpåverkade och jag är djupt ångerfull, sa den åtalade 50-årige mannen i tingsrätten.

Åklagaren anser att mannen borde dömas till fyra månaders fängelse. Detta med hänsyn till den höga promillehalten och det faktum att han utgjorde en stor trafikfara

Försvarsadvokaten menar istället att påföljden borde vara villkorlig dom och samhällstjänst, alternativt dagsböter.– Tröskeln för grov vårdslöshet är väldigt hög. Nu blev det ingen allvarlig olycka. Vi har att göra med en helt normal Svensson som hamnat i en olycklig situation. Det saknas anledning att sätta honom bakom lås och bom, sa försvarsadvokaten Thomas Larsson.Efter olyckan har mannen haft regelbunden kontakt med kurator och dricker, enligt vad han själv säger, inte alkohol.

Domen meddelas onsdagen den 23 januari.

Ämnesområde: Rattfylla Tingsrätten

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad