Kalle Anka är viktig för julen

Kalle Anka är för många lika självklar på julen som äggen på påsken. Vad vore egentligen en jul utan Kalle Anka?

 

”Vid den tiden utfärdade Joakim von Anka en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Oppfinnar-Jocke var ståthållare i Ankeborg. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Musse Pigg, som genom sin härkomst hörde till Plutos hus, begav sig från Mouseton i Ankeborg upp till Disney World, till Janne Långbens stad Gåseborg, för att skattskriva sig tillsammans med Mimmi Pigg, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.”

Det här skrev förre friidrottaren och TV-profilen Stefan Holm på Facebook igår. Han gjorde det med glimten i ögat, men är han verkligen så fel ute?

Jag hör ofta människor som säger att de har tröttnat på Kalle och att de redan kan alla filmerna utantill. Men likväl sitter de framför TV:n 15:00 på julafton och lyssnar på Bengt Feldreichs ljuva stämma när han säger ”från oss alla till er alla en riktigt god jul”. Sedan ser vi på när Tomtens säck fylls, Kalle jagar en kolibri och när Janne Långben kör, för det är väl han som kör?

För 3,5 miljoner svenskar är det tradition att se ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, och vad vore julen utan traditioner? Man vill ha det vanliga, det skall vara så som det alltid har varit. Gustav Svensson säger i Svensson Svensson ”Julen är den enda dan på året som man vet exakt hur den kommer att se ut”. Det ligger något i det.

Därför har redigeringen av dockorna i tomteverkstan blivit extra uppmärksammad. Jag tror inte det är så många som kommer att sakna dockan som säger ”mamma”, men den hör till.

Kalle Anka har förändrats genom åren, ex. är det bara fyra program i ursprungsprogrammet från 1960 som fortfarande är med än idag. De flesta filmer är nedkortade av tidsskäl, men även vissa av hänsyn till innehållet. Men då har det varit stora förändringar, att man klipper bort hela scener och inte sekvenser på 5-10 sekunder.

I det allt mer sekulariserade Sverige är Kalle viktigare för Julen än vad Jesus är. Det är kring Kalle vi samlas och det är där julafton börjar på riktigt. Lämna Kalle i fred, det blir bäst för oss alla, han hör julen till.

Ämnesområde: Kalle Ankas jul Jul

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad