Jonathan satsar på att bli handbollsproffs

Jonathan ”Jonte” Öby är elva ifrån centrala Kungälv och i femman på Övre Fontinskolan. Han är målvakt i Kungälvs handbollsklubb och drömmer om att bli proffs.

Jonathan i Kungälvs idrottshall.

Jonathan Öby har precis avslutat ett träningspass i Kungälvs idrottshall med handbollslaget. Men än har han inte tränat klart. Nu väntar hans andra träningspass för dagen.
– Jag har precis spelat med dem som är ett år äldre än mig, nu skall jag träna med killarna i min ålder. Jag tycker att Handboll är väldigt roligt, säger Jonathan.

Jonathan tränar med två handsbollslag, dels de som är födda 2001, men även årgången över honom. Han spelar i Kungälvs Handbollsklubb och målvakt är den position som han brukar spela. Jonathan spelar match en gång i veckan och tränar även ett pass i veckan med fotbollslaget.

När Jonathan kommer hem från handbollsträningen drygt halv åtta äter han det första han gör. Oftast blir det bara mackor och någon frukt, men då och då även lagad varm mat. Sen vid klockan åtta kopplar han av och slår på TV:n. Brukar oftast se på fyran, följer inte någon TV-serie, utan ser vad det är för något som går då, säger Jonathan.

Jonathan är uppväxt i Kungälv och trivs bra här. Det enda som han saknar är fler kläd- och sportaffärer. Han brukar oftast behöva åka in till Göteborg för att handla kläder och sportartiklar. Jonathans dagar är 15 timmar långa och han känner ingen större stress.

Hans favoritämne i skolan är idrott och de roligaste idrottslektionerna är när de spelar alla handboll, fotboll, innebandy och andra bollsporter. Varje tisdag tränar han handboll tre timmar i sträck och när vi är klara med intervjun springer han ut på handbollsplanen och kör en maxlöpning. Verkar inte vara det minsta påverkad av att han tidigare på dagen åkt skridskor med skolan och kört ett handbollspass.
– Min stora dröm är att bli handbollsproffs i Kiel, avslutar Jonathan.

En typisk tisdag för Jonathan:

06.30: Vaknar, ligger kvar några minuter i sängen innan han stiger upp.

06.40: Går upp ur sängen.

07.00: Äter frukost. Oftast blir det müsli, yoghurt och någon macka till frukost.

07.40: Går till skolan med sina kompisar Sebastian och Albin.

08.00: Börjar skolan.

Mellan 09.20-09.40 har han rast.

11.10–12.00: Lunch

14.00. Slutar skolan och brukar oftast gå hem. När han kommer hem äter han och gör läxorna. Innan han går till handbollsträningen sätter sig vid datorn och brukar även slänga ett öga på TV:n.

16.30–19.15: Handbollsträning. Först tränar han med Kungälvs 00-or och sedan med 01-or.

19.35: Kommer hem från handbollen och äter några mackor och yoghurt.

20.00: Tittar på TV, brukar oftast se på fyran!

21.00: Borstar tänderna

21.05: Går och lägger sig. Läser lite innan han somnar.

21.30: Släcker lampan och somnar.

Ämnesområde: Växa upp i Kungälv

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad