Intervjun med Håkan Sandberg chockade mig

Jag trodde att jag hade bra koll inför intervjun. Bra koll på svenska fotbollsspelare genom tiderna. Men tänk vad fel man kan ha!

Det är med bestämda steg jag rör mig mot MAQS advokatbyrå vid Nordstan där jag skall intervjua Ytterby IS tränare Håkan Sandberg. I måndags intervjuade jag hockeyspelaren och Frölundastjärnan Fredrik Sjöström samt pratade med världens bäste hockeymålvakt Henrik Lundqvist. Det skall väl inte vara något speciellt med att intervjua Ytterbys tränare? Ytterby som spelar i division 2 Västra Götaland. Jag har läst på mycket om Ytterbys fotbollslag, hur det har gått för laget de senaste säsongerna, den här säsongen. Har även sökt på nätet om vilka som är deras bästa spelare. Så jag tycker att jag har bra koll och har bra frågor att ställa.

Innan intervjun tror jag att Håkan Sandberg har varit spelare i klubben när han var yngre. Att han har tränat juniorlagen efter spelarkarriären och nu, efter lång och trogen tjänst har blivit tränare för A-laget. Men tänk vad fel man kan ha!

I början av intervjun säger Håkan att han bara varit tränare ett år i Ytterby. Jag frågar om han har haft några tränarjobb innan dess. Då svarar han att han har tränat de norska klubbarna Fredriksstad och Tromsö. ”Oj då” tänker jag, han har ju tränat norska elitklubbar. Han har även tränat Elfsborgs A-lag och jag blir allt mer imponerad, men även konfunderad. Tänk att jag aldrig har hört talas om honom. Av ren nyfikenhet frågar jag om han har haft en egen spelarkarriär?

Håkan hade redan chockat mig med sin tränarkarriär. Men hans spelarkarriär chockade mig ännu mer. Han börjar med att säga att han spelade i Örebro under 70-talet. Ja, tänker jag en allsvensk spelare.  Håkan säger sen att han vann SM-guld med UEFA CUP-guld med IFK Göteborg 1982 och har spelat 13 landskamper med svenska A-landslaget.

När han säger det tappar jag hakan. ”Wow, här sitter jag mittemot en svensk fotbollslegend! En som har spelat med profiler som Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Torbjörn Nilsson, Thomas Wernersson och Dan Corneliusson. Han har även tränats av självaste ”Svennis” och jag skall snacka division 2 fotboll med honom”. Nu är det snabba ryck som gäller, nu måste jag ta tillfället när jag får det och snacka ”riktig” fotboll. Kommer på några frågor och det blir ett bra samtal. Mitt fokus i den artikeln jag skall skriva kommer att ligga på Ytterby, det gjorde det dock inte under intervjun kan jag säga. Då ville jag veta mer om Håkan Sandbergs karriär i IFK, landslaget och utomlands i grekiska AEK Aten och Olympiakos. Jag får även veta att han har tränat Elfsborgs juniorer och han tippar att Elfsborg vinner årets allsvenska, men varnar för AIK.

När jag anlände till intervjun trodde jag att jag hade jättebra koll. Hade kollat upp mycket fakta om Ytterby IS och kände att jag hade bra och relevanta frågor. Men jag hade glömt detaljen att göra en ordentlig research av tränaren. Jag som inte trodde att det skulle vara något speciellt att intervjua en tränare i division 2. Men tänk så fel man kan ha och jag som trodde jag var bra förberedd var egentligen inte ett dugg förberedd.

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad