Han skyddar sin hund med hörlurar

Raketer och smällare kan komma att förbjudas i Göteborg. I Kortedala verkar de flesta tycka att det är bra.

- Inte minst för våra stackars djur, säger hundägaren Patrik Carlsson.

Patrik Carlsson, 21 år, med sin hund Rex.

Under hösten tar stadsdelsnämnderna ställning till ett förslag om att begränsa och i vissa fall förbjuda privatpersoner att använda fyrverkerier.

Skälet är att fyrverkerier anses skrämma människor och djur, att de förstör miljön och har börjat användas som vapen mot både utryckningsfordon och privatpersoner.

Kommunstyrelsen har redan behandlat frågan. I juni i år antog man ett yrkande från M, L och KD där det bland annat föreslås att ”fyrverkerier i tätbebyggt område bör kräva tillstånd från polismyndigheten, förutom påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan klockan 20.00 och 01.00 nästa dag. I stadskärnan bör det alltid krävas tillstånd." Runt sjukhus, sjukhe, äldreboenden och kyrkogårdar ska det vara en fyrverkerifri zon på 100 meter.

Politikerna i Östra Göteborg, dit Kortedala hör, är positiva till förslaget.” Men vad tänker då Kortedalaborna själva om fyrverkeriförbudet?

Patrik Carlsson, 21 år, är ofta ute med sin hund Rex.

- När jag var mindre gillade jag att skjuta raketer och använda smällare men nu dom senaste tre åren har jag tröttnat och nu när jag börjar bli vuxen inser jag ändå hur farligt det är med raketer.

- Min hund är inte rädd för raketer och smällare men däremot rädd för det höga ljudet då min hund är ljudkänslig. Under nyårsdagen brukar jag sätta på hörselskydd för hunden och sedan går jag gå ut med hunden precis som vanligt.

- Jag har inget emot andra som skjuter raketer men bara det sköter sig och inte skjuter mot varandra eller mot djur säger Patrik.

En annan som också är för ett förbud är Margareta Kreuter från Miljöpartiet.

- Vi måste ha respekt för djuren, naturen, sjukhus och det som vill ha det helt tyst efter tio på kvällen. Raketer används väldigt mycket av folk som är under 18 år vilket inte är acceptabelt, Väldigt många skadar sig och dessutom skjuter vissa raketer mot varandra.

- Självklart finns det de som sköter sig och bara vill skjuta raketer på nyårsafton och därför vill vi inte förbjuda raketer helt utan vi vill kunna ha kontroll på vem som använder det och när, säger Margareta Kreuter, MP.

En person som är mer tveksam till ett förbud är Aram Azad.

- Jag tycker att det är löjligt att förbjuda raketer. När det är nyår ska det firas stort. Det är ju faktiskt en högtid som vi invandrare har anpassat oss till. Det är typ enda gången hela kvarteret samlas och umgås och har det skoj, säger Aram Azad.

Av Lars Carlsson. Uppdaterad