Håkan Sandberg nöjd med höstsäsongen

Säsongen är över för fotbollslaget Ytterby IS i division 2. Laget undvek nedflyttning i den jämna serien.
   – En stark höstsäsong höll oss kvar, säger tränare Håkan Sandberg till Fontin-Posten.

Håkan Sandberg på sitt jobb, MAQS Advokatbyrå. Foto: Mikael Hermansson

Inför den här säsongen gjorde Ytterby IS klart med en ny tränare, fotbollsprofilen Håkan Sandberg, 54, som bland annat tränat Elfsborgs A-lag. Han visste inte mycket om laget och Kungälv innan han tog över tränarskapet i våras.

   – När jag kom till klubben fick jag sitta och plugga om dess historia. Kungälv har för mig varit en stad som man åker förbi när är på väg hem till Göteborg kommenterar Håkan Sandberg. Men Håkan hade varit i Ytterby innan, inför en landslagsmatch mot Brasilien på Ullevi 1983 bodde landslaget på Fars Hatt och tränade på Ytterns IP.

   – När jag besökte Ytterbys klubbstuga var det en äldre ledare som kände igen mig, då fick jag se en bild på landslagstruppen 1983 med allas autografer och jag hade skrivit min autograf störst och över hela planschen, säger han och skrattar.

Ytterby IS spelar i division 2 västra Götaland. Efter en svag inledning och sommarsäsong vände det på hösten.

   – T.ex. var vi nära att vinna mot Fässberg, men de kvitterade i slutminuten. Om vi hade vunnit hade vi legat tre poäng efter dem. Sedan vann både vi och Fässberg våra tre sista matcher. Fässberg slutade på 32 poäng och blev fyra. Vi slutade på 26 poäng och blev åtta. Om vi inte vunnit sista matchen mot Götene hade vi blivit tia och fått kvala för att hålla oss kvar i division 2. Så jämn var serien och vi får vara nöjda med slutspurten, säger Håkan Sandberg.

Håkan Sandberg tror att nyckeln till framgång nästa säsong är en bra start, att laget känner att de är med och få in en bra harmoni i truppen. Framtiden och de långsiktiga målen för Ytterby är ovissa.

   – Allt beror på om vi kan övertala våra spelare att fortsätta satsa på fotbollen. Många kommer stressade direkt från heltidsjobb till träningarna och vi tränar hårt fyra gånger i veckan. Robert Vilahamn som spelat i IFK Göteborg och varit spelande tränare för oss var en viktig spelare i slutet. Han har tagit med sig Dennis Jonsson från IFK till Ytterby. Om vi får in flera sådana spelare kan vi bli ett stabilt lag. Jag hoppa att vi inom några år kan vinna division 2 och bli ett etablerat lag i division 1. Att satsa på Allsvenskan och Superettan är inte rimligt, om det inte finns någon rysk oljemiljardär i Kungälv som vill satsa på oss, säger Håkan Sandberg och skrattar.

Ämnesområde: Fotboll Ytterby

Av Mikael Hermansson. Uppdaterad