Frans de Waal "Moralen kommer inifrån"

Att krama en ledsen vän eller hjälpa en levande varelse i nöd är inte bara attribut som vi enbart kan tilldela människan, i alla fall inte enligt Frans de Waal, primatolog och beteendevetare, som är aktuell med boken “Bonobon och tio guds bud”.

Men bokmässans besökare tycker snnorlunda.

Frans de Waal signerar sin nya bok åt läsaren Maria Thorell.

Inne i ett av de små konferensrummen på tredje våningen i Gothia Tower i Göteborg sitter Frans de Waal, en av världens främsta forskare på området primater. Han är här på bokmässan för att prata om sin nya bok, som beskriver det nära sambandet mellan däggdjur och moral, något som han påstår inte kommer ifrån varken religion eller uppfostran.

- Empati, moral och att bry sig om andra är något som jag ofta observerar i våra nära släktingar, så mitt antagande är att det också fanns moral hos människan långt före religionen.

I boken använder han många exempel ifrån sin forskning om schimpanser och arten Bonobo, en primat som är nära besläktad med människan, för att styrka sina teorier. Forskningen visar hur aporna hjälper sjuka och gamla, tycks känna sorg tillsammans med andra och kan skilja på rätt och fel. Frans de Waals forskning pekar på en moral som är baserad på instinkt och känslor. Trots det menar han att det fortfarande är viktigt att barn får lära sig moral av sina föräldrar, i skolan och att religionen spelar en betydelsefull roll i samhället.

- Om ett barn slår ett annat berättar du för barnet att man inte borde få sin kamrat att gråta, det beror på att barnet redan har en förståelse för empati som det är möjligt.

På frågan om moral är något vi föds med eller något vi lär oss låter svaren från bokmässans besökare däremot annorlunda.

- Både och. Vi utvecklar vår moral med erfarenhet och reflektioner, men moral kräver en självmedvetenhet som till exempel djur saknar. Innan jag blev präst var jag filosof i 20år, så jag har tänkt mycket på sådana frågor, säger Frank Lorentzon, 49.

En annan besökare, Louise Lindblom, 49, säger istället såhär:

- Det är en progression inom det sociala, moral kommer hemifrån och genom det sociala i form a koder och normer. Tillsammans bygger det en idé om hur vi ska vara mot varandra.

Frans De Waal blir förvånad över svaren.

- Jag undrar varför folk tror det. Om vi inte hade en naturlig benägenhet att följa andras känslor och inte intresserade oss för andra människor, hur skulle vi då kunna lära ut det? Om du till exempel skulle försöka lära en haj empati kommer du upptäcka att det är omöjligt, du kan inte lära ut något som inte redan finns där, säger han.

Mottagandet av boken har hittills varit positiv och har inte mötts med mycket motstånd, vilket annars är vanligt för böcker likt Frans De Waals, som behandlar komplicerade ämnen.

- Boken har sålt bra och religiösa har inte riktigt protesterat mot den. Än, lägger han till och skrattar lite.

Av Sebastian Sjö. Uppdaterad