"En fantastisk ekoboom"

Nu presenteras nya rekordsiffror för försäljningen av ekologiska livsmedel i svensk detaljhandel. Ekowebs halvårsrapport visar en ökning med 50 procent under första halvåret 2015. Samtidigt förbereder Naturskyddsföreningen årets Miljövänliga vecka.

– Vi har påverkat mycket och mobiliserat många människor i det ekologiska segertåget, säger projektledaren Jessica Andréason. 

Sedan mitten på 1990-talet har Naturskyddsföreningen arrangerat Miljövänliga veckan. Den infaller under vecka 40 varje år. För tredje året i rad satsar man på kampanjen ”Byt till eko”, för att få fler konsumenter att handla ekologiska varor. Årets tema är ekofika.

– Det är en kraftsamling för att få folk att välja mer ekologiskt i butikerna. Det finns ett bra utbud av ekologiskt kaffe, men bara sju av 100 konsumenter väljer det. Vi vill också driva fram ett bättre utbud av ekologiskt bröd, kakor och bullar, säger Jessica Andréason, projektledare för Miljövänliga veckan och ”Byt till eko”.

Sedan 2012 har ekoprodukternas andel av försäljningen ökat från 3,8 till 7 procent.

– Det är rekordsiffror och försäljningen fortsätter att öka. I fjol ökade Sverige mest i världen. Det har varit en fantastisk ekoboom sedan 2013.

Svenska Naturskyddsföreningen har arbetat både gentemot handeln, producenterna och konsumenterna. Man har också lanserat begreppet ”oekologisk” mat.

– Vi har verkligen ansträngt oss för att förklara skillnaderna mellan ekologisk och oekologisk mat. Våra medlemmar har haft en jättestor påverkan när de varit ute och pratat med folk. Handeln och producenterna har också varit med och drivit egna kampanjer, men jag tror att vi har varit en eld i baken, säger Jessica Andréason.

Vi svenskar konsumerar näst mest kaffe i världen. Det är bara finländarna som dricker mer. Jessica Andréasson berättar att 45 procent av det svenska kaffet importeras från Brasilien. Där använder man flera giftiga bekämpningsmedel som varit förbjudna i Sverige och EU sedan länge. Skador av bekämpningsmedel är ett av Brasiliens största folkhälsoproblem.

Under miljövänliga veckan kommer Naturskyddsföreningens medlemmar att informera på gator och torg, i butiker och på bibliotek. Det blir provsmakningar, tävlingar och utställningar.

Ingrid Byström

 

I

Av Lars Carlsson. Uppdaterad